Welkom bij vanDRAANENadvies. Jouw partner voor het in kaart brengen en ontwikkelen van talent. Assessment & Development, wetenschappelijk, talentgericht, maatwerk.

De kracht van zelfonderzoek

Over durven toegeven dat je het even niet weet...

Ik voel grenzeloze bewondering voor mensen die durven toegeven dat ze het even niet weten. Dat ze zoekende zijn. Zich daarin kwetsbaar durven opstellen. 

Niet lang geleden was ik op een conferentie over HR. Ik ontmoette een mooie groep met krachtige, zelfbewuste ondernemers die met elkaar het vakgebied onderzoeken en kennis delen. In een plenaire sessie kreeg ik gelegenheid om 'te pitchen' en te vertellen wat ik doe. Ik vertelde iets over talent en het feit dat iedereen dat heeft. Over het in kaart brengen daarvan en daardoor weten wat je kunt inzetten om 'moeiteloos' te werken. Met plezier, in aansluiting op je drijfveren. 

Kort daarna hoorde ik het zachte buzzen van mijn mobiel in mijn tas. In de pauze keek ik even snel en zag een connectieverzoek via LinkedIn. Altijd leuk! "Hee, die man sprak ik vanmorgen, leuk!", dacht ik glimlachend. Met mijn koffie in de hand liep ik naar de afzender van het bericht om hem te bedanken. 

"Graag gedaan", zei hij. Toen keek hij even voor zich uit, en zei: "Ik doe dat niet zomaar, weet je... Ik ben eigenlijk al een tijd aan het zoeken naar waar mijn kracht nou écht zit. Waar ik nou échte passie in vind. Hoe ik het meest uit mijn leven kan halen.... Ik heb veel gedaan, veel verschillende dingen ook. Toen wij zojuist kennismaakten en ik jouw pitch hoorde in de plenaire ronde, raakte je wat in mij. Ik eeh... ik wil eigenlijk wel graag eens met je sparren over mijn talenten en drijfveren enzo..." 

Bewondering
Ik voelde de eerder genoemde bewondering. Een man met een prachtig cv. Veel bereikt, in de kracht van zijn leven, zelfbewust. En toch, en toch... tóch durven vragen, zoeken, graven. Nóg dieper, nóg meer bij de kern, nóg meer ontdekken. Grondig onderzoek naar dat wat je misschien ergens wel weet, waar je een vaag gevoel over hebt. Woorden en betekenis geven aan keuzes die je gemaakt hebt... inzicht krijgen in waaróm je die gemaakt hebt. Of het echt jóuw keuzes waren of die van belangrijke anderen tijdens je jeugd. Begrijpen dat een hoge of juist een lage behoefte aan iets jouw gedrag stuurt en daarmee eigenlijk een talent is... 

Dat betekende niet alleen laten zien waar ik goed in ben, maar juist ook ruimte geven aan mijn twijfels en mindere ervaringen. 

Hij deed me denken aan een iemand anders met wie ik een mooi traject hebt doorlopen. Die zich dezelfde vragen durfde te stellen. Deze man schreef in zijn reflectie: 

"Ik heb Mareann leren kennen in een assessment voor een nieuwe baan. Een dag vol met gesprekken, testen, rollenspel en TMA. Natuurlijk wil ik goed uit de verf komen op zo'n dag. Toch was ik er niet op uit me op mijn best voor te doen. Ik wilde een baan die écht bij me paste. Dat betekende niet alleen laten zien waar ik goed in ben, maar juist ook ruimte geven aan mijn twijfels en mindere ervaringen. Best wel eng bij iemand die je net hebt leren kennen. Maar Mareann weet goed te balanceren en wint gaandeweg steeds meer van mijn vertrouwen. 

Die baan, die is het niet geworden. Al lag dat niet aan het opgeleverde en overzichtelijke profiel. Wel heb ik aansluitend een aantal coachingsgesprekken gevoerd met Mareann. Gesprekken die gekenmerkt worden door een mix van inhoudelijke kundigheid, over grenzen heen durven gaan en een grote mate van inlevingsvermogen en integriteit. Ik durf nu duidelijkere keuzes te maken die dicht bij mezelf blijven. Een mooi resultaat!" 

Kracht van de kwetsbaarheid
Ook hier: bewondering voor de kracht van kwetsbaarheid. De kracht van zelfonderzoek, waarmee we onszelf beter, dieper, breder en grondiger leren kennen. Waarin we zicht krijgen op waar onze passie ligt, welk talentenpalet we hebben en vooral hoe we dat in kunnen zetten. En aan mijn kant van de tafel is dat makkelijker dan aan die van hen, heb ik in mijn eigen carrière gemerkt :-) 

Die mannen... die komen er wel! Soms is alleen een onbevooroordeelde blik van buiten en onderzoek voldoende om de volgende stappen te kunnen zetten.