Welkom bij vanDRAANENadvies. Jouw partner voor het in kaart brengen en ontwikkelen van talent. Assessment & Development, wetenschappelijk, talentgericht, maatwerk.

Worden wie je bent... wat een onzin

Over zijn en worden

Het klinkt mooi, natuurlijk. Deze zin wordt dan ook regelmatig gebezigd door velerlei trainers en coaches. Oprecht ook, overigens, want de intentie is goed. En dan wordt vaak verwezen naar de metafoor van de rups die een vlinder wordt.

Ik word altijd wat getriggerd door deze zin. Er zit onrecht in. Onrecht, omdat deze zin impliceert dat je nu nog níet bent wie je bent. Dat 'het echt wel beter wordt'. Ik ervaar dat als kleinerend en top-down.

Je bent altijd wie je bent. Je leeft altijd je grootst mogelijke versie van jezelf. Waarom? Omdat, als het anders had gekund, je dat wel had gedaan! Dat wil niet zeggen dat verbetering niet mogelijk is. Ontwikkeling stopt nooit. Ontdekken (mooi woord: ont - dekken) ook niet. En dat betekent dat je morgen dingen doet die je gisteren nog niet deed. Dat betekent dat je, als je volgend jaar terugkijkt, zegt: "Goh, wat een weg ben ik gegaan!"

Dat betekent expliciet niet, dat je nu nog niet oké bent. Die rups is ook prachtig. En noodzakelijk. Want zonder dat, kan die hele vlinder nooit ontstaan.

Kennis + integratie + implementatie + actie = transformatie

'Leren wie je bent' is misschien een betere zin. Want hoe meer je weet over jezelf, hoe meer je daarvan kunt integreren. Hoe meer je integreert, des te groter het palet dat je tot je beschikking hebt. En vervolgens ga je daarvoor manieren voor toepassing zoeken. En dan ga je het eenvoudigweg DOEN. Dan ontstaat transformatie.

En dat wil dus nadrukkelijk níet zeggen, dat je nu niet bent wie je bent. Je bent en blijft een proces, ontwikkelend en ontvouwend van moment tot moment en zich verhoudend tot de externe omstandigheden.

Re-sponsive. Respons-able.

Weten hoe jij kunt leren wie je bent?
Bel voor een (online) afspraak!

(PS: De quote is van Dr. Roy Martina)